Source : Blog Hesty
Bahan :
500 gr Ubi Jalar kuning, kukus, lalu haluskan panas panas
100 gr tepung kanyi
1/2 sdt garam
Saus Gula merah
250 gr gula merah
1/2 sdt garam
600 ml air
2 lembar daun pandan
2 sdm tepung sagu larutkan dengan sedikit air
Saus Santan (masak sampai mendidih)
250 ml santan dari 1/2 butir kelapa
1/2 sdt garam
2 lembar daun pandan
Cara membuat :
- Campur ubi kukus halus dengan tepung kanyi dan garam. Bentuk bulat lonjong seperti biji Salak
- Didihkan air dalam panci. Masukkan biji salak. Masak hingga mengapung. Angkat, tiriskan.
- Dalam panci campur air, gula merah, daun pandan dan garam. Masak sampai mendidih lalu saring. Tambahkan larutan kanyi dan masak lagi sambil diaduk sampai mendidih dan kental.
- Masukkan biji salak, biarkan meletup sebentar dan angkat
- Sajikan dengan siraman saus santan
No comments:
Post a Comment